Výrobca kariet plánuje v SR rozšíriť výrobu, no nevie nájsť tlačiarov

16.08.2012 Bratislava

Bratislava 16. augusta (TASR) - Na Slovensku je veľký problém nájsť odborníkov na oblasť tlače. Tvrdí to generálny riaditeľ spoločnosti Giesecke & Devrient Slovakia Ivan Moroz. "Je to profesia, ktorá na Slovensku takmer vymizla," povedal v stredu (15. 8.) neformálnom stretnutí s novinármi Moroz.

Pôvodom nemecká spoločnosť prevádzkuje v Nitre fabriku na výrobu osobných dokladov, takzvaných SIM kariet a platobných kariet. Potrebu vyučených tlačiarov sa vedenie spoločnosti snažilo uspokojiť spoluprácou s učilišťami a so strednými odbornými školami. Podľa Moroza táto iniciatíva neuspela, nakoľko záujem o uvedenú profesiu je na Slovensku takmer minimálny. "Permanentne improvizujeme a hľadáme stále," povedal na margo náboru tlačiarov riaditeľ firmy.

Prevádzka Giesecke & Devrient Slovakia funguje v Nitre od októbra 2006. Spoločnosť tam v súčasnosti zamestnáva približne 550 ľudí, pričom stále hľadá nových, najmä mladých pracovníkov. Moroz očakáva ďalšie rozširovanie výroby na základe obchodného rastu, ale aj pre presúvanie výroby zo zahraničných fabrík spoločnosti na Slovensko.

"Nepredpokladám taký nárast, aký bol doteraz, to znamená, že by sme narástli o nejakých 50 % každý rok. Ale v každom prípade rátame s tým, že budeme vytvárať nové pracovné miesta," konštatoval Moroz. Firemná stratégia podľa neho počíta takisto s prísunom nových technológií, hoci momentálne nie je jasné, ktorá z výrob sa bude ďalej rozširovať.

Firma na Slovensku vyrobí zhruba 250 miliónov kariet ročne. Približne dve tretiny z toho tvoria SIM karty, telefónne karty a podobne. "Sme najväčší závod Giesecke & Devrient v Európe a jeden z najväčších na svete," dodal Moroz.
 

Vyberte región